Till min vuxna dotter

Jag minns när du fick plats i en cykelkärra och jag körde dig ner till bryggan. Du älskade den kärran och jag älskade att få rå om dig. Du kunde sjunga där du satt men oftast var vi tysta båda två när vi susade fram på grusvägarna du känt sedan du föddes. De där grusvägarna påminde mig om min barndoms fria somrar, om känslan att gå barfota på varmt och pressat grus som bildat en slät väg, om knotten som svaldes under cykelturen och om uppskrapade knän i kvällssol. Om fiskevatten som lovade fina öringar under kvällningen eller tidig morgon och om smultronen som plockades trots dammet som färgat dem gråa.

Vi låg där och solade på bryggan. Du vågade inte ta ett dopp för du såg algerna som flöt omkring i vattnet. Jag sa att det inte är någon fara men du var så orolig, som för det mesta i livet, och jag minns att jag funderade på hur vi kunde vara så olika du och jag men ändå så lika. Istället för att bada lade du dig tätt intill min solvarma kropp och jag tror du somnade en stund. Bryggan guppade i takt med båtarna som passerade, en och annan fiskmås skrek i luften och långt borta ljöd ett varnande ljud från en större båt som gled fram i farleden. Jag lovade mig själv att alltid minnas den där stunden, när du valde att vara nära mig, när jag var den du berättade dina hemligheter för och den du vilade tryggt bredvid.

Nu är du för stor för den där cykelvagnen, som förresten rostat sönder för längesen. Jag är inte längre den du väljer att lägga dig bredvid på en brygga någonstans en solig dag. Men jag minns fortfarande värmen från din lilla kropp och det minnet bär jag med mig, alltid.

Så omedveten om att någon iakttar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s